Achterhalen wat iemand denkt…


Ken je dat gevoel? Dat je in een gesprek zit, en de vinger er niet echt op kan leggen wat de ander nu denkt? Alsof er sprake is van een verborgen agenda, alsof de ander niet echt laat zien waarom het draait…

 

Achterhalen wat iemand denkt kan niemand. Dat is het uitgangspunt binnen het NLP communicatiemodel. Je kan alleen uitgaan van hetgeen je ziet, hoort en voelt. Dus het gedrag, inclusief de woorden die hij/zij spreekt, en de omgeving van iemand.En NLP leert je hoe je jouw gedachten in overeenstemming kan brengen met deze waarheid. Zodat je niet meer tegen de beperkingen oploopt die mindreads (gedachtelezen) met zich mee brengen. En dat geeft een hoop rust en zekerheid, dat kan ik je garanderen uit eigen ervaring!

 

Wel jammer misschien, aan de andere kant ook wel weer lekker… Want de implicatie is ook dat niemand jouw gedachten kan lezen… Wat een vrijheid geeft dat…!?
Binnen die grenzen van communicatie geeft NLP dan de tools om de mogelijkheden te maximaliseren. Met NLP kan je leren om spitsvondig door te vragen (Metamodel). Doorvragen wordt kunst door te weten waar de ambiguiteit (Niet-eenduidigheid door vaag taalgebruik) in de communicatie ligt. Zodat je zo dicht mogelijk langs elkaar heen praat.

 

Maar NLP is veel meer dan dat…

NLP leert je ook de andere kant van specifiek taalgebruik: het leert je het Miltonmodel, of te wel spitsvondig vaag taalgebruik. Erg handig voor het beïnvloeden, overtuigen en creëren van draagvlak bij mensen voor jouw ideeën… Eigenlijk: hoe maak je gebruik van het feit dat de ander niet precies weet wat jij denkt…?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *