NLP techniek: Het principe van het metamodel


Lees de volgende tekst:
Er was eens een meisje dat met een mandje vol met lekkers op weg naar oma. Oma was een beetje ziek, en mamma had gevraagd of ze even het mandje wilde brengen. “Pas wel op” had mamma gezegd, “Blijf op het pad!”. En terwijl ze over het bospaadje liep, zag ze mooie bloemetjes staan. “Dat is leuk voor oma” dacht ze, en plukte een mooi boeket.

Vraag: Hoe heet het meisje?

OMA, oftewel oordelen, meningen en adviezen, eigenlijk je hele MOW zit vol met ideeën die je eerder hebt meegekregen. De kans is dan ook groot dat je merkt dat je (on)bewust de vraag met Roodkapje beantwoord.

Iemand die excellent is in het doorvragen zonder OMA, is gemodelleerd. Dit helpt enorm bij het toepassen van het Metamodel. Je doet het als vanzelf. Dus wanneer je zonder OMA vragen wilt stellen, here is how to do it:

Het is natuurlijk belangrijk om in het gesprek te willen weten hoe het echt zit. Je wilt het juiste goed doen. Je houdt altijd in de gaten (mindread op BMIR’s) of de ander wel verder wilt. Je maakt namelijk een echte verbinding van mens tot mens (buitenwereld bestaat niet tijdens het gesprek) met weinig inhoud en veel contact. Wanneer de ander niet verder wilt, stop teneinde het vertrouwen en de veiligheid te houden.

Stel je voor dat je in Vc een super whiteboard hebt (transparent, flexibel, beeldvullend, niet omkaderd), waarop je alle informatie in VAKOG kan weergeven. Je kan inzoomen naar detail en uitzoomen naar het overzicht. Alles wat je de ander hoort zeggen zet je op dat whiteboard. Zoek daarbij naar nuances. Wanneer je geen plaatje kan maken, dan schrijf je het gehoorde als Ad term (woord) op het bord. Wat je zal merken is dat wanneer je naar het whiteboard kijkt, het whiteboard als vanzelf onduidelijkheden bevat. Stel die vragen, meer aan jezelf gericht vanuit verwondering over wat je ontdekt, om het plaatje compleet te krijgen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *