Introductie in NLP


Introductie

Introductie… Een woord dat voor mij iets heeft van een verwelkoming. Dus mag ik je welkom heten? Welkom! Welkom in een voor mij bijzondere wereld die NLP genoemd wordt. Een wereld die me al 25 jaar verbaasd en intrigeert, telkens weer, door me te verrassen met nieuwe mogelijkheden, mooie resultaten, andere wegen, en vooral persoonlijke vrijheid en ruimte.

Introductie is ook elkaar aan elkaar voorstellen, kennismaken. En misschien weet jij al wie jij bent, of misschien denk je dat te weten, en misschien gaan je gedachten nu wel naar wat je zou zeggen wanneer ik tegenover je zit, en we een werkelijk gesprek voeren. Ik kijk naar dat moment uit want ik hoop in deze introductie je nieuwsgierigheid te prikkelen en mijn enthousiasme mee te geven. Omdat ik werkelijk geloof dat NLP als toevoeging op de geëigende, klassieke denkwijze overal en voor iedereen plezierig nuttig kan zijn. Niet als vervanging van de andere denkwijze, niet als antwoord in alle situaties, niet als heilige graal. Wel als toevoeging. Soms is een hamer handig, soms een schroevendraaier. Soms een combinatie van beiden.

Wie gelooft dat? Nou, ik, bijvoorbeeld.

Zoals de Fransen zo mooi kunnen zeggen:

Men noemt mij Rutger Spaans,

NLP trainer en NLP coach bij First Act NLP.

En het is mijn wens dat je deze introductie vanuit een open geest leest, want daarvoor is het geschreven: voor open geesten. Dat je open staat voor de letters die in de regel de zin vormen. Ook al vertel ik je nu al dat het niet de waarheid is. Het is veelal gelogen, bedacht en geconstrueerd. Het is subjectief, eenvoudig door te prikken, maar toch…

Weet je nog, dat gevoel dat je had, toen je als heel jong kind naar je favoriete TV programma aan het kijken was? En ken je de deceptie wanneer je jaren later naar hetzelfde programma kijkt, en hoe je met andere ogen kijkend een andere ervaring hebt?

Dat originele fijne gevoel, dat kan je nog steeds. Wanneer je weer met diezelfde ogen, naar datzelfde programma kijkt. Wanneer je met diezelfde ogen naar de wereld kijkt. Open staan is een hele goede kwaliteit, die het leven breder, intenser, en gevarieerder maakt. Hou dat vast…
—8<----- knip ---8<----- Ook zijn er officiële en internationaal erkende opleidingen die je kan volgen: De NLP Practitioner opleidingen. Daar leer je, onder professionele begeleiding, op een gestructureerde manier, stap voor stap de NLP vaardigheden om vervolgens NLP te leren toepassen. NLP toepassen voor en bij jezelf. Bij sommige opleidingen leer je ook gelijk hoe je NLP toepast als coach, sommige NLP opleiders bieden een aanvullende opleiding. In de NLP Practitioner leer je hoe je waarneming, je emotie en je denken werkt, hoe wij betekenis geven. Je leert ook hoe je dat kan beïnvloeden en veranderen, en wat het effect daarvan is. Je leert hoe communicatieprocessen werken, en hoe je emoties, zintuigen, lichaamshouding, stem en taal van invloed zijn. En nog veel meer dan dat… Een goede NLP opleiding kan zo maar meer dan 14 dagen beslaan, waarbij een ruime spreiding je de ruimte geeft om stap voor stap je ontwikkeling door te maken, en de verschillende onderwerpen eigen te maken. Een aantal opleidingen bieden bovendien extra terugkomdagen na de opleiding aan, zodat je ook na de opleiding verder kan ontwikkelen. Verder is het belangrijk om te weten dat er verschillen bestaan tussen opleiders op het gebied van groepsgrootte, de vorm van NLP die gegeven wordt (NLP stroming), is het een praktische of een theoretische opleiding, en het niveau van de opleiding. Misschien wel een grote stap, gelijk een hele NLP Practitioner opleiding, dus hebben de meeste opleiders een bepaalde manier van kennismaken vooraf, zodat je beter je keuze kan maken. Sommige opleiders doen dat door een workshop te geven, waarin ze in een korte periode een demonstratie geven van wat er allemaal kan met NLP. Ander opleiders bieden een kennismakingsgesprek en/of een voordelige meerdaagse training aan. Een training NLP Basis, waar je gemakkelijk en goedkoop zelf kan ervaren wat NLP is, en kan ontdekken hoeveel het voor jou kan betekenen. Zodat je echt een goede keuze kan maken om een NLP Practitioner opleiding te volgen.

Willekeurige oefening, om te ervaren

Een prettige conversatie…

Een leuke, simpele NLP oefening, waarbij je gelijk het effect van je communicatie kan testen is een heel-goed-conversatie. Wat je daarbij doet is alles wat de ander zegt positief bevestigen. Deze oefening is een afgeleide van het door Milton Erickson veelgebruikte, dubbelzinnige “That’s right…”.

Hoe? Simpel. Beperk jezelf in de conversatie in je woordgebruik. Gebruik enkel en alleen als antwoord een van de volgende vier zinnen:

– Heel goed…

– Zo ja…

– Precies…

– Dank je…

Gewoon de flexibiliteit van doen hebben, en kijken wat er gebeurt… Ervaar wat het doet, ontdek hoe anderen anders reageren…

De wereld is een zandbak…

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *