Berichten zoeken

Beroepskeuze

Puur een beroepskeuzetest; dat heeft mij altijd verbaasd. Natuurlijk is het goed om stil te staan bij wat je professioneel wilt. Maar welk antwoord wil je hebben? Dus welke vraag is de juiste?

Heb je wat aan een antwoord als: makelaar, vertegenwoordiger, trainer, profvoetballer? Concrete adviezen en invullingen zoals die bij een beroepskeuzetest worden gegeven. Terwijl motivatie en plezier op een dieper niveau zitten: het waarden niveau.

Ik geloof dat je beter kan beginnen met het ontdekken van het antwoord op de vraag: “Wat vind jij belangrijk in je werk?”, om vervolgens je werk daarop aan te passen.

Bijvoorbeeld: als de waarde “zorgen” belangrijk is, dan kan je die waarde (en dus vreugde) vinden in elke baan, zodra je dat weet. Als bankier kan je werken vanuit “zorgen”, als ICT’er kan je werken vanuit “zorgen”, en daar draait het om. Het is niet zo zeer de specifieke baan, als wel de houding en de waarde van waaruit jij je werk doet.

Dat is dan ook de juiste aanpak in een coachingstraject “Richting in je werk”: eerst het in kaart brengen van je waardestructuur, en dan conflicten in deze waardestructuur oplossen om tot een ge-alignde waardestructuur te komen. Zodat je weet wat je belangrijk vindt, en wat jou drijft.

Waardestructuren veranderen langzaam en gestaag (grosso modo elke 7 jaar), waardoor de oude (concrete) inrichting, oude keuze en focus na verloop van tijd minder gaat passen.

Mijn advies daarin is om eerst de waardestructuur op orde te brengen, om vervolgens te gaan kijken of een beroepskeuzetest, qua concretere invulling nodig is.

Besef je echter wel dat het werken met de waardestructuur life-changing kan zijn. En dat het werken met een waardestructuur zich niet beperkt tot enkel de professionele omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *