Berichten zoeken

Niet Langer Proberen

Vandaag heb ik weer eens onverwacht stil gestaan bij de stelling: “Wanneer iets niet werkt, doe het dan anders” en daarbij schoot gelijk door mijn gedachten een aanpassing op de NLP afkorting: “Niet Langer Proberen”.

En ja, ik merk ook bij mijzelf de twijfel om van gebaande wegen af te wijken, ook al leiden de gebaande wegen al jaren niet naar het gewenste resultaat. Het “vaute” goed doen, of het “juiste” goed doen. Gebaande wegen kunnen naar het gewenste resultaat leiden en wanneer dit niet zo is, doe dan wat anders.

Hoe anders NLP de “normale” dingen benaderd, heb ik gemerkt tijdens de gratis workshop NLP die wij afgelopen week hebben gegeven. Mooi hoe mij een spiegel voorgehouden werd tijdens de workshops, waarbij ik tot de conclusie ben gekomen dat een andere benadering een andere zienswijze nodig heeft. Een “bewijs” daarvan is de krachtigste overtuiging, waardoor mensen bereid kunnen zijn een andere benadering te willen en te kunnen kiezen. Geen bewijs zonder ervaring. Er zit een soort spanningsveld die ik zelf ook herken en waarin ik steeds vaker kan kiezen voor het onbekende waar ik nog geen ervaring mee heb en waarvan ik dus het resultaat nog niet ken. Ik weet wel wat ik wil als resultaat.

Een dagelijkse activiteit als douche, waarbij ik er vanuit ga dat het gewenste resultaat ”schoon worden” is.

Sta eens stil bij jezelf in welke volgorde je, tot in detail, de handelingen doet die nodig zijn om tot het gewenste resultaat te komen. Merk je dat je er een vast patroon voor hebt ontwikkeld, om wat voor reden dan ook. In die reden zit de motivatie om te doen, wat je doet, hoe je het doet en in welke volgorde je het doet.
Hoe is het om het eens anders te doen?

Doe het maar eens anders. Ik wil je uitnodigen om één klein detail van die handelingen één keer anders te doen of in een andere volgorde. Door dit te doen, wordt je bewust van je motiverende krachten die er tot op heden voor hebben gezorgd dat je blijft doen wat je altijd hebt gedaan… en waarschijnlijk leid dit tot “schoon worden”.

Blijf je doen, wat je altijd deed… dan blijf je krijgen, wat je altijd kreeg.

Het begint met de vraag: Welk resultaat wil ik bereiken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *