Berichten zoeken

NLP naar HBO niveau

Ik las in een NLP groep op LinkedIN dat een NLP vereniging haar criteria heeft gewijzigd naar een minimale opleidingsduur van 18 dagen. Zodat NLP opleidingen HBO niveau worden.

 

Volgens mij werkt het anders:

HBO niveau zit hem niet in het aantal dagen, maar in het niveau waarmee je om kan gaan met bepaalde vaardigheden (kennen, kunnen, kiezen). Dat betekent dat je op een bepaalde manier moet omgaan met de stof. HBO gaat over bewust doelgerichte interventies kunnen plegen. Dat is meer dan het geleerde kunnen toepassen (goed doen); het is weten wanneer je wat doet (het juiste goed doen).

 

Dat betekent dat je competentie-gerichte leerdoelen (eisen) moet stellen, en niet inhoudelijke. 18 dagen opleiding is een inhoudelijke eis, net als de meeste kwaliteitseisen van voorbedoelde vereniging.

 

Door HBO-niveau te benaderen zoals het hoort (10 kerncompetenties, en 5 opleidingsgebonden competenties), blijft *ELKE* kandidaat in staat om NLP op HBO niveau te leren. Alleen vergt dat een bepaalde, een andere, mindset van de trainers.

 

En bij HBO niveau hoort ook accreditatie, audits etc. Continu niveau meten van de output. Lid worden omdat je een opleiding bij instituut B hebt gevolgd, is geen kwaliteitsgarantie op de lange termijn, en dus onzin.

 

 

Rutger Spaans,

  • NLP trainer,
  • Bevoegd HBO docent,
  • Erkend HBO examinator.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *