Berichten zoeken

Van HIQ en HB

Hoogbegaafd, hoogintelligent, what’s the difference? Termen die door elkaar gebruikt worden, en schijnbaar voor hetzelfde staan. Toch kan je nuttig verschil maken.

 

Joseph Renzulli heeft daarvoor een simpel model gemaakt. Hij stelt dat Hoogintelligent (HIQ) enkel het hoog scoren op een IQ test betekent; scoren in de top 2% (98e of 99e percentiel; IQ score 130 of hoger). Om hoogbegaafd te zijn is er meer nodig dan alleen HIQ, volgens Joseph Renzulli. Hij stelt: HB = HIQ + Motivatie + Creativiteit.

 

HIQ is een talent, creativiteit is een vaardigheid, en motivatie is een state-of-mind. Zonder de state-of-mind (ergens zin in hebben) zet je de vaardigheid Creativiteit niet in, en komt het talent HIQ niet te voorschijn. De cruciale factor is (i.m.h.o.) dus motivatie… Weten wat je wilt, weten wat je niet wilt. Energie krijgen van wat je wel wilt. Dus je waarden op orde hebben, volgens NLP. Waardenconflicten (vermijdende waarden bereikend maken, concurrerende waarden in lijn brengen) oplossen.

 

Overall betekent dit, voor mij, dat elke HIQ’er ook HB’er is, mits deze geïnspireerd en gemotiveerd is (in welke situatie dan ook; dit is contextgebonden). En wanneer een HB’er ergens geen zin in heeft, dan noemen we het HIQ in die (specifieke) situatie.

 

Ranzulli HIQ en HB
Ranzulli HIQ en HB

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *