Berichten zoeken

Verschillen in NLP Opleidingen

Het klopt dat er nogal wat verschillen zijn in de NLP opleidingen. Zo is er de Society of NLP, van Richard Bandler, die slechts een klein deel van het geheel instrueren, er is New-code of NLP van John Grinder die back-to-basics gaat, Robert Dilts met NLP University die een sterk cognitieve aanpak heeft, Tad James die als zeer succesvol trainer allerlei oude gewoonten en invloeden uit Hawaï betrekt, John Overdurf en Julie Silverthorn met hNLP, Michael Hall, en zo voort. Allemaal experts met eigen stromingen, met een eigen aanpak en nadruk.

Een goede NLP-opleiding staat los van dergelijke stromingen, en heeft onderdelen uit diverse verschillende stromingen. Het eigenlijke leerdoel voor de NLP Practitioner zou moeten zijn: “Het kunnen toepassen van NLP en NLP Technieken, bij jezelf of een ander.”. En voor de NLP Master Practitioner: “Het zelf kunnen ontwikkelen en overdragen van NLP Technieken.”.

Let er dus op wanneer je een opleider kiest dat deze dus niet op binnen een stroming past en alleen binnen die stroming de truukjes leert, maar dat de opleider op meta-niveau opleidt. Zodat je binnen NLP overal zelf je weg kan vinden.

Zie het in de vergelijking met koken. Wil je een aantal recepten leren uit een specifieke keuken, of wil je echt leren koken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *